Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

Als er via het noodnummer 112 bij de meldkamer van de brandweer een melding binnenkomt van een persoon te water, worden er direct meerdere brandweereenheden tegelijk gealarmeerd. Zo gaan bij een melding van een waterongeval standaard drie brandweervoertuigen rijden, te weten;

- een tankautospuit van de kazerne die zich het dichtst bij de locatie van het ongeval bevindt;
- een oppervlaktereddingsteam van de kazerne in Eersel, Eindhoven of Helmond (afhankelijk van de locatie van het ongeval);
- een officier van dienst, hij/zij heeft de leiding over de inzet van de brandweer.

Wat kan de brandweer ter plaatse betekenen?

De brandweereenheid die als eerste ter plaatse is, dit is vaak de lokale tankautospuit, probeert via een zogenaamde grijpredding de persoon uit het water te halen. Om een grijpredding te kunnen uitvoeren bevindt het slachtoffer zich niet verder dan 15 meter van de waterkant en is het water niet dieper dan 1,5 meter.

 

 

Oppervlakteredding

Op het moment dat een grijpredding niet mogelijk blijkt, komt het oppervlaktereddingsteam in beeld. Omdat dit team tegelijk met de tankautospuit wordt gealarmeerd, is het dan al onderweg. Afhankelijk van de locatie van het waterongeval is dit een team uit Eersel, Eindhoven of Helmond. Na alarmering zou een oppervlaktereddingsteam op de meeste plaatsen binnen 20 minuten ter plaatse moeten kunnen zijn. Het oppervlaktereddingsteam bestaat uit brandweermedewerkers die speciaal opgeleid zijn om personen uit het water te halen. Zij doen dit door middel van een oppervlakteredding. Dit is mogelijk als het slachtoffer nog zichtbaar is en niet verder dan 200 meter van de waterkant ligt.

De teams zijn o.a. voorzien van speciale pakken waardoor ze onder alle weersomstandigheden het water in kunnen. Verder zijn ze voorzien van vinnen, handschoenen, reddingsvest, bril en snorkel. Ze hebben een body-board als drijflichaam ter beschikking en zijn aangelijnd met een speciale lijn van 200 meter. Daarmee kunnen ze zich naar een slachtoffer verplaatsen en vanaf de kant worden ze dan snel ingehaald door de andere leden van het team. Ze zijn ook uitgerust om een inzet op het ijs te kunnen doen, denk hierbij aan o.a. ijsprikkers.

Officier van dienst

De officier van dienst van de brandweer (herkenbaar aan een hesje met de tekst Officier van Dienst op de achterkant) heeft de leiding over de inzet en is vanuit die hoedanigheid het eerste aanspreekpunt ter plaatse. Hij coƶrdineert de inzet en maakt bij een inzet altijd een risicoafweging tussen de in te zetten middelen en de veiligheid van zijn eigen mensen.

 

 

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner