Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

De brand
Op een donderdagochtend ontstaat brand op de zolder van een rijtjeswoning in Zwolle. Een bewoner ontdekt de brand. Na een bluspoging verlaat hij de woning en belt de brandweer. Een groot deel van het dak brandt weg en de zolder brandt volledig uit.

Oorzaak
De bewoner heeft bij de bluspoging op zolder vlammen heeft gezien in de hoek van de wasmachine en de wasdroger. Uit onderzoek blijkt dat de droger de brand heeft veroorzaakt.

Bijzonderheden
De bewoonster heeft de wasdroger ’s morgens aangezet. De droger bepaalt zelf de droogtijd

Ijsselland 01

Overzicht van de woning

door de vochtigheid van de was te meten. Het gebeurde regelmatig dat de was al droog was terwijl de droger nog geen einde programma gaf.
Af en toe werd wasverzachter gebruikt bij het wassen. Uit navraag bij de fabrikant blijkt dat er vaker klachten zijn over niet goed functionerende drogers bij het gebruik van wasverzachter tijdens het wassen.
De reden hiervoor is dat de wasverzachter een wasachtig laagje op de schoepen in de trommel van de droger achterlaat. Op deze schoepen zitten de sensoren die de vochtigheid in de trommel meten en daarmee de droogtijd bepalen.
Door het waslaagje kunnen zij geen metingen

Ijsselland 02

Wasmachine (links) en droger (rechts) op de zolder

uitvoeren. Eén van de mogelijke gevolgen is dat de was gedroogd wordt, maar dat de machine door blijft drogen (en dus verwarmen). Hierdoor kan de droger urenlang aan blijven en kan de temperatuur hoog oplopen (> 175˚C). Uiteindelijk kan hierdoor ook brand ontstaan.

Bevindingen
Wasverzachter
Het gebruik van wasverzachter kan invloed hebben op de werking van bepaalde type drogers. Hierbij gaat het dan om drogers die zijn voorzien van sensoren om de restvochtigheid in de trommel te meten.

Ijsselland 03
Achterzijde van de droger (links); de rode lijnen wijzen naar de plaats van ontstaan. Achter de opening zit de technische besturing.

Rookmelders
De zolder bestond uit een voorruimte waarin onder andere de droger en wasmachine stonden en daarachter een kinderkamer. Vanuit deze kamer kon men alleen via de voorruimte naar beneden lopen (of vluchten).

Het is niet ondenkbaar dat iemand op de slaapkamer “opgesloten” raakt wanneer er brand uitbreekt in de voorruimte. Rookmelders (evt. gekoppeld) op de 1e verdieping en de zolder detecteren brand in een vroeg stadium waardoor vluchten of een redding nog mogelijk is.

Rookmelders waren voor deze woning nog niet verplicht vanuit de bouw regelgeving. De bewoners hadden zelf wel rookmelders in de woning aangebracht maar (nog) niet op de zolder.

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner